verjaardagstaartZijn verjaardag is morgen … op 1 april, maar een taart kreeg hij onlangs al.

Mijn zus zei me dat de taart er walgelijk uit zag, en ik snap enerzijds wel wat ze daarmee bedoelt. Dit is immers een serieuze chocoladebom vol met kleurstoffen. Mijn zus is trouwens ook zo’n persoon die bij de desserts dikwijls past met de mededeling “Neen dank u, ik ben niet zo’n zoete”. Daar ben ik altijd zo jaloers op, ik wou dat ik dat ook kon zeggen (en menen).
Dat de taart bij mij wel in de smaak viel is dus niet verwonderlijk. Ik ben eigenlijk zelfs niet eens een kieskeurige eter; zoet, hartig, zout, vol met kleurstoffen of biologisch …. ik kan het allemaal smaken, zolang je er maar dik van wordt.
Maar niet enkel bij was deze taart een hit, zowel op het kinderfeestje als bij de familie die de overschot voorgeschoteld kreeg (gelukkig was niet niet de kant van de familie waartoe mijn zus behoort) werd ze ten zeerste geapprecieerd.

Het recept zag ik passeren op pinterest en komt origineel van Albert Heijn. Hieronder het recept, let wel … dit wordt gemaakt met een springvorm van 18cm, ik had echter enkel een vorm van 26cm en maakte de biscuit met 5 eieren ipv met 3 en gebruikte de regel van 3 voor de overige ingrediënten.
Ik zou echter wel aanraden om voor de springvorm van 18cm te gaan, want onze taart was echt belachelijk groot, en de spieën belachelijk smal.

 

Verjaardagstaart met M&M’s (12 porties)

Biscuit

  • 100 ml volle melk
  • 180 g zwarte chocolade
  • 1 mespunt zout
  • 175 g suiker
  • 200 g boter
  • 3 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel

Chocomouse

  • 4 eiwitten
  • 4 el suiker
  • 4 latten zwarte chocolade

Afwerking

  • 325 g Kitkat mini’s  (kinderchocolade werkt even goed en Leo’s waarschijnlijk ook)
  • 210 g M&M’s crispy

Keukenspullen

  • bakpapier
  • springvorm (Ø 18 cm)
  • satéprikker
  • feestelijk lint

Recept

  1. Maak chocomouse (zo) enkele uren op voorhand en laat afkoelen in de koelkast
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met boter.
  3. Laat chocolade samen met de melk “au bain-marie” smelten, en laat nadien 5 min afkoelen.
  4. Klop ondertussen in een ruime kom de boter, suiker en een mespunt zout met een mixer tot een luchtige, witte massa. Dit duurt 5 min.
  5. Klop een voor een de eieren erdoor. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige is opgenomen.
  6. Spatel het chocolademengsel door het beslag.
  7. Zeef het meel boven het beslag en spatel het er voorzichtig door.
  8. Schep het beslag in de springvorm en bak de taart in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Controleer na 30 min. op gaarheid met een satéprikker. Laat de taart op een rooster 1 uur en 30 min. afkoelen.
  9. Verwijder de vorm en snijd de taart horizontaal doormidden. Bestrijk 1 helft met een deel van de chocolademousse. Leg de andere helft er omgekeerd (voorzichtig) op en bestrijk de bovenkant en zijkant van de taart met de rest van de chocolademousse. Breek de KITKAT’s doormidden en zet ze rechtop rondom de taart. Strik het lint om de taart. Bestrooi de bovenkant met de M&M’s.