Speculaastaart

Zondag is hier tegenwoordig bakdag … wat is er immers gezelliger dan om 8u ’s morgens (als iedereen in huis nog zalig slaapt … buiten de dochter en mezelf … als de bakker al bezocht is, het snoepje al verorberd en het ontbijt al genuttigd) een taart te bakken.

Deze keer was het weer een recept van Piet … voor 4 personen. Wij hebben echter met ons 10 slechts de helft opgegeten. Mijn familie is immers niet zo héél gek van zoet (buiten Liv en mezelf dan), dus mijn collega’s zullen weer content zijn.

Speculaastaart

BISCUIT

  • 5 eieren
  • 200 g kristalsuiker
  • 200 g zelfrijzende bloem


VULLING

  • 75 g speculaas, gecutterd
  • 250 g zachte boter
  • 50 g poedersuiker
  • 5 eetlepels koffie
  • 4 eetlepels amadellikeur (amaretto)


VERSIERING

  • 75 g speculaas, gecutterd
  • geroosterde amandelschilfers


Bereiding

  1. breek de eieren in een schaal
  2. voeg de suiker toe aan het eiwit en klop samen op tot een luchtig schuim met de mixer
  3. doe het eigeel, de bloem erbij en roer voorzichtig door met een spatel
  4. beboter de bakvorm en bestrooi met een beetje bloem
  5. zet in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 40 min
  6. cutter de speculaas
  7. voeg boter, poedersuiker, koffie en amandellikeur toe en klop stevig door met een garde
  8. haal de biscuit uit de oven en laat goed afkoelen
  9. snij de biscuit in 2
  10. besprenkel de binnenkant met wat extra amandellikeur
  11. smeer een deel van de vulling erop
  12. sluit de biscuit en smeer de rest van de vulling over en rond de taart
  13. versier met de amandelschilfers en de rest van de gecutterde speculaas