11 tips om te fietsen in de sneeuw

2017-12-12T20:51:22+00:00 december 12th, 2017|Categories: Lifestyle|Tags: |14 Comments

Mijn collega’s verklaarden me zot toen ik op maandag met de fiets de sneeuw trotseerde, maar mijn redenering was … als het echt zo erg is op de baan zit ik liever wat langer op de fiets (en stap ik desnoods een stuk naast mijn fiets) dan dat ik uren in de file sta.

Uiteindelijk bleek dit een goede keuze, ik had maandag de chance dat ik voor de grote sneeuwval op het werk aankwam en toen ik weer vertrok merkte ik aangenaam verrast dat de fietspaden redelijk goed geruimd waren. Het was eigenlijk de dag nadien die moeilijker was, het ijs op de autobanen had goed zijn werk gedaan, maar de fietspaden die niet geruimd waren, lagen er nog steeds slecht bij en de fietspaden die wel geruimd waren lagen nu weer vol met water en sneeuw dat opgespat was.

Je vindt veel tips over hoe te fietsen in de sneeuw, waaronder zet je zadel wat lager, zodat je snel je voeten kan zetten indien nodig, laat je banden wat platter dan normaal zodat je meer grip hebt, fiets op een lagere versnelling …. die ik allemaal niet volgde.

Dit zijn mijn tips

 1. Doe schoenen met wat grip aan want sowieso zal je soms een stukje moeten stappen. Dit ondervond ik proefondervindelijk, de tweede dag fietsen door de sneeuw zo koos ik voor mijn trailschoenen.
 2. Wanten zijn significant warmer dan handschoenen en waterdichte exemplaren zijn aan te raden.
 3. Een regenbroek is een must … ik snap niet hoe ik het vroeger zonder deed.
 4. Waar ik soms nog het meeste last van heb is van de sneeuw die in mijn gezicht en ogen vliegt … een overhangende kap is dan echt wel een meerwaarde.
 5. Kleed je niet te warm aan, het is niet omdat het sneeuwt dat het veel kouder is dan anders. Ik liet me weer vangen en ben onderweg moeten stoppen om een laag uit te spelen.
 6. Neem een paar reserveschoenen en sokken mee, want je voeten droog houden is een utopie.
 7. Vermijd bruuske bewegingen en bruusk remmen.
 8. Probeer niet op de witte strepen en de riooldeksels te fietsen, want die zijn altijd net iets gladder.
 9. Rijd op de rijbaan als het fietspad niet geruimd is, dit is trouwens officiëel toegelaten.
 10. Wees niet te assertief in het verkeer, hou er rekening mee dat de remafstand van wagens een pak langer is dan normaal.
 11. Meer dan ooit … zorg voor een goede zichtbaarheid … goede verlichting en een fluo hesje zijn geen overbodige luxe.

 

 

 

14 Comments

 1. Katrijn 13 december, 2017 at 05:28 - Reply

  Ik zag gisteren iemand met een skibril fietsen, extra tip bij puntje 4!

  • Annelyse 14 december, 2017 at 20:57

   Awel, ik heb er aan gedacht maar die wordt toch ook nat ?

 2. Greet 13 december, 2017 at 13:44 - Reply

  Ik deed ongeveer net hetzelfde als jij: mij niet veel aantrekken van adviezen die ik hier en daar las, maar de meeste dingen uit jouw lijstje paste ik dan weer wel toe. Alleen reserveschoenen had ik niet bij, gelukkig niet nodig gehad. En mijn wanten zijn zalig warm maar helaas niet volledig waterdicht. Ik werk op 5 km van mijn deur, dat helpt natuurlijk, maar inderdaad: veel liever wat langer onderweg met de fiets dan met de auto moeten rijden in dit winterse weer.

  • Annelyse 14 december, 2017 at 20:56

   Volledig mee eens

 3. withlovebyeva 13 december, 2017 at 15:47 - Reply

  Ik ging joggen maandagmorgen en paste ook jouw tips toe. Ondanks de onbegrijpende blikken van voorbijgangers vond ik het heerlijk!

  • Annelyse 14 december, 2017 at 20:55

   Het is allemaal een kwestie van instelling hé

 4. An 13 december, 2017 at 16:01 - Reply

  Ik heb er toch voor gekozen de fiets te laten staan en ben naar het werk gelopen. Vanochtend dacht ik mijn stalen ros na 2 dagen eindelijk van stal te halen, nam hij wraak met een platte tuub.

  • Annelyse 14 december, 2017 at 20:54

   Amai … hoeveel kilometer dan, ik heb er ook aan gedacht maar 12km is iets te ver en snel stappen kan je in de sneeuw ook niet.

 5. Kerst 14 december, 2017 at 19:40 - Reply

  Maandagmorgen 17km gefietst naar het werk, 50 min in de regen. Bij aankomst begon het te sneeuwen. 9u later -> nog steeds sneeuw. Iemand voerde me naar huis -> 3 uur in de wagen. Complete chaos. Was regio Roeselare. Wat was ik blij dat er toevallig iemand mijn richting uit ging … Dag later lagen de wegen er best goed bij. De fietspaden, dat was grotendeels een andere zaak … :(

  • Annelyse 14 december, 2017 at 20:53

   Klopt volledig … fietspaden blijven er dikwijls nog enkele dagen slecht bij liggen terwijl de autobanen al lang weer goed bereikbaar zijn.

 6. Sofie 15 december, 2017 at 13:18 - Reply

  Ik probeerde dinsdag ook de sneeuw te trotseren met mijn fiets maar ben helaas niet op mijn bestemming geraakt. De meeste van jouw tips heb ik proefondervindelijk al geleerd maar achteraf bekeken had ik puntje 9 meer moeten toepassen, op de rijbaan fietsen. Al hoop ik dat ze volgende keer de fietspaden sneller ruimen.

  • Annelyse 20 december, 2017 at 09:13

   ik heb de indruk dat dat van regio tot regio afhangt, het ruimen van de fietspaden. Wat wel een feit is, is dat de fietspaden er de dag nadien nog steeds slecht bijliggen en de rijbanen weer perfect, het voordeel van veel passage.

 7. Delphine 16 december, 2017 at 11:56 - Reply

  bij ons in de gemeente worden de fietspaden heel goed gestrooid en sneeuwvrij gemaakt, hoera voor ons gemeentebestuur dus, helaas werk op op 65 km van mijn deur dus is het sowieso de auto optie en in het geval van maandag, de veel te lange autorit optie…

 8. Darren 25 december, 2017 at 19:40 - Reply

  I can recommend continental top contact winter2 premium tyres. Amazing grip – even on black ice. You don’t need studs unless you have deep snow.

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.