Tour d’Europe … welk fototoestel nemen we mee?

2017-10-24T22:38:25+00:00juni 6th, 2016|Categories: Uncategorized|Tags: , , , |12 Comments

wpid-img_20140722_183736.jpg

Al jaar en dag staat een deftige reflexcamera op mijn verlanglijst … maar ik zette nog nooit de stap om hem effectief te kopen. Deze reis stelden we ons weer de vraag … kopen we ons nu eindelijk de reflexcamera, of gaan we voor een ander goed en compacter toestel.

Wel, het werd gewoon een nieuwe smartphone !!!

Ik ben er namelijk van overtuigd dat dit het beste fototoestel is voor mij. Ik ken mezelf, ik heb niet de goesting om te sleuren met een zwaar toestel, en ik zou er al tegen op zien om al mijn foto’s achteraf nog eens eerst op de computer te moeten inladen en te bewerken vooraleer ik het genot van die foto’s heb. Trouwens, bij goede lichtomstandigheden, kan je best nog wel ok foto’ maken met een telefoon.
Een leuk extra is dat het fototoestel wel was ingecalculeerd in ons reisbudget (dat compenseert voor andere onderschatte posten), en dat we weer een elektrisch toestel minder mee moeten nemen (en opgeladen houden), dat past helemaal in mijn minimalistische visie.

Maar zo minimalistisch zijn we dan ook weer niet, want samen met de smartphone kwam er ook een selfiestick (om foto’s zoals deze hier boven te voorkomen, alhoewel ik hem wel héél grappig vind), en ook ons statief zullen we meenemen op reis.
En ondertussen probeer ik mijn foto-applicatie op de telefoon wat te leren kennen, en mezelf een beetje te verdiepen in de basis van de fotografie … want ik ben wel van plan om er dan ook volledig proberen uit te halen wat binnen de mogelijkheden zit. Tips zijn welkom

Ik weet wel dat foto’s met een deftig fototoestel sowieso een pak mooier zijn, en als ik blogs zie met zo’n schone foto’s dan vind ik dat echt wel geweldig en wilde ik dat Bjeurn de fotografiemicrobe bezat, maar je moet jezelf daar een beetje in kennen en het beste fototoestel, is het toestel dat je bij je hebt !!!

12 Comments

 1. Sarah 7 juni, 2016 at 07:55 - Reply

  Ken je de app ‘A color story’ al? Echt geweldig om foto’s te bewerken op je gsm! :) Ik ben ook nog wat aan het twijfelen met wat ik foto’s ga nemen op vakantie dit jaar. Heb een goede gsm en GoPro maar ze zijn beide zoooo snel plat. :(

  • Annelyse 7 juni, 2016 at 09:20

   Dat is ook de reden dat ik geen gopro koop. Super leuk speelgoed maar hoe hou je alles opgeladen op een fietsvakantie waar elektriciteit schaars goed is

 2. Ellen 7 juni, 2016 at 10:58 - Reply

  Wij hebben een fototoestel met wifi dat je heel snel en handig kunt synchroniseren met je telefoon. Dus je kunt heel makkelijk alle of een deel van de foto’s (wel zo fijn voor de opslagcapaciteit van je telefoon) overzetten en vervolgens doorsturen of instagrammen etc. Zo hebben we mooie foto’s en de mogelijkheden van een fototoestel maar ook de verstuurmogelijkheden van een telefoon. Wél een extra apparaat natuurlijk en dat is voor jullie belangrijker dan voor ons.

  • Annelyse 10 juni, 2016 at 10:49

   dat is inderdaad wel handig … dan geldt enkel nog mijn argument van een extra apparaat, zoals je zei ;-)

 3. Ellen 7 juni, 2016 at 11:03 - Reply

  P.S. En dat wifi is van het toestel zelf hé, dus dat kan ook in een afgelegen veld ;)

  • Annelyse 10 juni, 2016 at 10:50

   dat vroeg ik me al af

 4. Elke Londen 7 juni, 2016 at 12:31 - Reply

  Hey Annelyse,

  Wat een fijne reis die jullie gaan maken, super! Wij wonen zelf sinds bijna vier maanden in Londen (Lee, London) met ons twee jongens. We wonen maar in een klein tweeslaapkamerappartementje, maar een warme douche en een maaltijd kunnen we jullie wel aanbieden. Eind juli zijn we er ook even niet, dus dan zouden we misschien wel iets kunnen regelen voor enkel onkosten ofzo, dat jullie het appartement voor jullie zelf hebben. Ik hoor het wel als je graag wilt langskomen, en anders veel succes!

  Nog veel voorbereidingsplezier!
  Elke (newparentsintown.wordpress.com)

  • Annelyse 10 juni, 2016 at 10:55

   hey Elke, super lief van jou. Wij gaan echter Londen figuurlijk links, en letterlijk rechts laten liggen. Ik heb immers al enkele horrorverhalen gehoord van fietsen in Londen, en we hebben besloten om Londen dus niet te doen. Zal later eens zijn voor een citytrip (want ik ben daar dus nog nooit geweest).
   Wij trekken verder langs de zuidkust tot worthing en dan trekken we via stonehenge en Avebury naar boven. Toch nen dikke merci.

  • Elke 10 juni, 2016 at 12:56

   ’t is idd voor de durvers, al fiets ik hier wel elke dag met de twee kinderen.:-). Maar mss niet zo ideaal voor jullie Tour idd, succes!

 5. Le petit requin 10 juni, 2016 at 12:42 - Reply

  Grappig, bij mij is mijn spiegelreflex het allereerste dat klaarligt wanneer ik ergens naartoe ga. Hoe zwaar ook, die moet sowieso mee :-)
  Maar ik snap wel dat als je daar sowieso al niet mee fotografeert, dat een smartphone dan een veel logischere keuze is. En ondanks de beperkingen van zo’n toestel (zoals je zegt vb. als het donker is): de foto’s die Johan met de zijne – ondertussen al een oude – neemt: die moeten soms echt niet onderdoen!

 6. Jeroen 12 juni, 2016 at 22:12 - Reply

  Dag Annelyse,

  Misschien heb je nog wat aan onderstaande ervaring.

  Ik heb jarenlang een spiegelreflex meegezeuld op fietsvakanties, maar de omvang en het gewicht gingen me toch steeds meer in de weg zitten. Ook het feit dat je zo’n ding niet heel snel klik-klaar hebt (b.v. om al fietsend een foto te maken) vond ik steeds meer een nadeel. De foto’s waren wel altijd erg mooi.

  Vorige zomer heb ik ‘m daarom thuisgelaten, en de foto’s met een smartphone gemaakt (een Samsung Galaxy S3). Toen ik bij thuiskomst alle foto’s goed bekeken had op de PC, viel de kwaliteit me toch wel erg tegen. M.n. foto’s met veel contrastverschillen (b.v. felle zon naast schaduw van een boom of zo) vallen tegen.

  Ik ben daarom op zoek gegaan naar een camera die klein en handzaam is, maar toch nog (voor mij) voldoende kwaliteit foto’s maakt. Ik ben uitgekomen op een Sony RX100: da’s een compact camera met een grote sensor erin (belangrijk voor b.v. die contrastverschillen), en toch klein, licht en handzaam. Mijn eerste ervaringen zijn erg positief: altijd snel bij de hand, ik kan fietsend foto’s maken, en een veel betere kwaliteit foto’s dan de smartphone.

  Voor het overzetten van de foto’s naar de smartphone (om ze op internet te krijgen), heb ik een mini-kaartlezertje met micro-USB aansluiting dat ik in mijn smartphone prik.

  Jullie gaan ruim een jaar weg, en ik neem aan dat je heel veel met foto’s wilt vastleggen, dus ik zou nog even kritisch naar de fotokwaliteit van je smartphone kijken. Maat ’t blijft altijd erg persoonlijk, natuurlijk, dat gedoe over mooie foto’s ;-).

  Tot zover mijn twee centjes.

  Succes!

  • Annelyse 12 juni, 2016 at 22:19

   Hey Jeroen, je hebt helemaal gelijk. Maar desalniettemin besef ik ook dat ik altijd eerst naar mijn telefoon zal grijpen. Ik trek trouwens al jaar en dag enkel met de telefoon.

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.