Review weehoo en follow me

2017-10-24T22:38:56+00:00juni 25th, 2014|Categories: Uncategorized|Tags: , |7 Comments

Wat is de beste optie, een weehoo of de follow me? Hieronder een vergelijking van de beide systemen

 

De weehoo

Dit is de weehoo, een aanhangligfietsje dat je op een koppelstuk aan je zadelpen klemt. Dit hebben wij, het wordt veel gebruikt dus we kennen het goed in al zijn voor- en nadelen.

 

Prijs: €349 + €29,9 voor extra koppelstuk voor bevestiging op 2e fiets (dit is een richtprijs, gevonden op de eerste webshop die ik op het internet vond)

Leeftijd: 2-9 jaar

Monteren en demonteren: De weehoo alleen monteren op de fiets is niet gemakkelijk, toch wel mogelijk. Als de kinderen zelf kunnen instappen en zichzelf inklikken is het zeer gemakkelijk. Zoniet is het toch wat gesukkel om alleen het kind in het stoeltje te plaatsen en vast te gespen (maar weer, niet onmogelijk)

Ruimte: De weehoo kan uit elkaar gehaald worden (wat bijvoorbeeld gemakkelijk is voor een transport in de auto). Bij dagelijks gebruik is dit nu echter niet de bedoeling en neemt deze toch behoorlijk wat plaats in om weg te zetten

Combinaties: De weehoo kan gecombineerd worden met achterfietstassen (zolang deze maar niet te hoog gepakt zijn), met iets op het bagagerek (een tweede kinderstoeltje echter) kan dit niet gecombineerd worden. Wat soms wel jammer is natuurlijk

Het fietsen en manoeuvreren: Fietsen met een weehoo is vanzelfsprekend zwaarder als zonder weehoo, zeker wanneer het terrein niet vlak is. Mijn ervaring is dat de kinderen in het stoeltje amper meetrappen. Ik wijd het aan het ontbreken van versnellingen. Dikwijls moeten ze te snel trappen, andere keren is het te zwaar. Hoe dan ook, de weehoo lijkt niet te motiveren tot kinderparticipatie.
De draaias ligt aan het zadel. Dit maakt het nemen van scherpe bochten (af slalommen tussen paaltjes) zeer moeilijk. Een beetje ervaring en voorzichtigheid in het begin is aangewezen.

Stabiliteit: de stabiliteit valt goed mee. In het begin is het natuurlijk wel even wennen. Zolang de kinderen niet wiebelen (of tijdens het fietsen bloemen willen plukken) is zelfs fietsen met 1 hand goed mogelijk.

Gewicht: op de site staat 12kg, ons exemplaar weegt in werkelijkheid 15,5kg

Veiligheid: De weehoo heeft een goede gordel en gespen aan de pedalen. Het voordeel daarvan is dat slapen in de weehoo geen probleem is. De pedalen-gesp wordt bij ons enkel gebruikt als de kinderen effectief moe zijn en willen slapen

Voordelen: gemakkelijk te installeren op een andere fiets (mits kleine aankoop van een koppelstuk), kinderen zitten goed vast en kunnen slapen onderweg

Nadelen: neemt veel plaats in, duur

Conclusie: De weehoo lijkt door zijn hoge prijs, en de ruimte die hij inneemt, eerder een luxeproduct. De doelgroep lijkt me vooral de fietsers die regelmatig langere ritten met de kinderen doen. Wij hebben ook een fietskar, die daarvoor ook kan dienen, maar uit de fietskar zijn de kinderen echter uitgegroeid, terwijl de weehoo in principe kan gebruikt worden tot de kinderen zelf het hele stuk fietsen.

 

De follow-me

En dit is de follow-me, een systeem om kinderfiets aan te klikken. Dit systeem zit vast bevestigd op de ouderfiets.

Prijs: €265 (per volwassenefiets) + €24 (voor extra koppelstuk voor op een kinderfiets

Leeftijd: 2-9 jaar (voor fietsen van 12-20″)

Monteren en demonteren: ik vermoed dat dit ongeveer gelijk is als bij de weehoo

Ruimte: dit neemt niet veel plaats is. De volwassenenfiets is natuurlijk wel een stuk zwaarder met het opzetstuk van 4kg

Combinaties: De follow-me kan gecombineerd worden met achterfietstassen en in tegenstelling tot de weehoo met een tweede kinderstoeltje echter.

Het fietsen en manoeuvreren: Fietsen met follow-me is vergelijkbaar als met de weehoo. Misschien zijn de kinderen meer geneigd om mee te fietsen, maar dat durf ik niet garanderen. Het nemen van scherpe bochten  is gemakkelijker als met de weehoo, vermits de follow-me gewoon volgt.

Stabiliteit: de stabiliteit is ok, net zoals de weehoo

Gewicht: 4 kg voor het adaptorstuk, en dan natuurlijk nog de kinderfiets.

Veiligheid: Het is belangrijk dat de kinderen goed blijven zitten, niet wiebelen en niet vallen. Bij extreem wiebelen kan het fietsje zelfs loskomen.

Voordelen: kinderen kunnen zelf fietsen als ze willen, neemt weinig plek in, gemakkelijk uit te breiden naar verschillende kinderfietsen

Nadelen: niet gemakkelijk om te zetten op de andere ouderfiets, voor lange ritten minder geschikt omdat de kindjes echt actief moeten rechtzitten op de fiets, voor iets oudere kindjes (die al flink kunnen blijven zitten)

Conclusie: De follow-me lijkt me eerder geschikt voor kinderen die wel graag willen fietsen, maar de afstand nog niet helemaal kunnen afleggen. Of bij gevaarlijke punten, om de kinderen even aan te koppelen.

Wat is de beste keuze dus, tussen beide systemen? Ik denk dat dat vooral afhangt van wat je ermee wil gaan doen.

 

7 Comments

 1. Ilse 25 juni, 2014 at 20:14 - Reply

  Bedankt voor de review, we overwegen zeker de follow me.

 2. Sarah 25 juni, 2014 at 21:51 - Reply

  Bedankt voor deze review!!! Wij zitten nog altijd in dubio omdat onze dochter van 4 een motorische beperking heeft en dus eigenlijk niet mee kan fietsen want dat gaat te snel. Nu kan ze nog achterop zitten, ze weegt maar 16kg maar volgend jaar lukt dit niet meer denk ik en dan…spijtig dat die weehoo zo duur is en zoveel plaats inneemt…

 3. JJ 25 juni, 2014 at 23:47 - Reply

  Wij hebben gekozen voor de follow-me, omwille van de compactheid. (ik fiets naar huis, koppel kinderfiets aan en rij naar school om de kinderen te halen, de jongste zit nog achterop)
  Wat ik wel een nadeel vind, is dat hij roest, en geen klein beetje. Hij staat hier wel permanent buiten maar toch… van zo’n duur ding verwachtte ik dat niet.
  Aan het station en in de fietsparking op mijn werk ook al follow-me’s met roestvlekjes gezien. Alleen onze overburen hebben er geen last van, maar als die 4x fietsen op een jaar zal het veel zijn (verder leuke mensen hoor ;) )

 4. JJ 25 juni, 2014 at 23:48 - Reply

  Over de gemakkelijkheid van het systeem zijn we wel tevreden trouwens, het aan- en afkoppelen gaat vlot.

 5. Sarah 26 juni, 2014 at 13:57 - Reply

  Wij hebben een bakfiets ;) helaas ook duur en niet zonder bak te gebruiken, maar voor meerdere kindjes ideaal (zeker als je meestal alleen met de mannen op stap bent!)

 6. Johan 12 augustus, 2015 at 14:59 - Reply

  je revieuw over de Weehoo slaat nergens op. Hij is net heel handig en binnen de 30 seconden aan je fiets te koppelen.
  Hij zorgt voor heel veel comfort en extra bescherming voor je kind dankzij het stoeltje.
  De kinderen vinden het onmiddelijk leuk omdat ze ook kunnen trappen. De hele kleintje 3 à 4 jaar trappen achteruit maar krijgen op die manier de fietsbeweging in de beentjes.
  Vanaf 6 trappen ze echt mee en dat voel je ook heel goed een lcihte helling kan je opfietsen met een gevoel alsof er niets aan de fiets hangt.
  Ook voor korte afstanden is het een geweldige trailerbike. Het stoeltje is bvb handig om ook je boodschappen in te zetten (bvb pak waterflessen) die niet onmiddellijk in de je fietstassen passen.
  Die van ons zelf omgebouwd met versnellingen door de winkel waar we hem hebben gekocht.
  Gezien het comfort en de mogelijkheden valt de prijs goed mee. Heb je al eens goed rondgekeken wat een kwaliteits aanhangfiets zoals kost? EN die hangen altijd scheef achter je fiets, hoe duur ze ook zijn.
  De Weehoo is helemaal geen luxeporduct, maar een klassebak van een trailerbike die uniek is en zijn soort.

  • Annelyse 12 augustus, 2015 at 21:41

   Dag Johan, dit was ‘mijn’ waarheid. Een waarheid bestaat niet … maar als hij zou bestaan dan veronderstel ik dat hij ergens in het midden zou liggen.

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.