Met een dubbel gevoel in Norcia

2017-10-24T22:37:56+00:00 april 11th, 2017|Categories: Uncategorized|Tags: , , |9 Comments


We hadden er nood aan … een rustdag, maar toen we een overnachting in Norcia vastlegden hadden we er geen idee van dat we zouden terecht komen in een dorp dat in oktober nog aan het epicentrum van een zware aardbeving lag. Vandaag merkten we maar weer dat de schade zeer groot is, en dat ze zelfs aan opnieuw opbouwen niet toe zijn. 
We voelen ons enerzijds ramptoerist … maar anderzijds is het misschien goed dat we hier zijn, als steun, om aan te geven dat ze niet volledig van de kaart geveegd zijn? Ik weet het niet, feit is wel dat de mensen lief zijn en dat we al aangesproken werden in de winkel ‘of wij de fietsers waren’.


De binnenstad van het ommuurde Norcia is zo goed als volledig werfzone, de toegangspoorten zijn gesloten of staan in de stellingen en ook volledige straten zijn afgezet, wegens instabiele muren. En van de Sint Benedictusbasiliek staat alleen de voorgevel er nog. 

Confronterend … we vertoeven nu al enkele dagen in dit getroffen gebied en steeds maar weer verschieten we van de impact.

    


    


Langs de andere kant blijft Norcia magnifiek … die ligging … ik weet niet of ik eerder zo’n mooie omgeving zag. Norcia ligt midden in de Apennijnen, in een mooi dal midden in de bergen. Moeilijk om te beschrijven hoe rustig, ruim en mooi het hier is, geen drukke steenweg, geen luchthaven … enkel bergen met nog gedeeltelijk besneeuwde toppen, veel groen en in dat dal dan veel groen en een ommuurde stad. We hebben vandaag echt een paar keer tegen elkaar gezegd “Maar kijk nu eens hoe mooi dit hier is.”

De specialiteiten zijn varkens- en wilde zwijnenvlees en zwarte truffel. Wij proefden beiden en verschoten ervan dat zelfs de kinders de truffel konden apprecieren.
    

Vic: “Kijk, die toren staat scheef, precies de toren van Ibiza”

9 Comments

 1. Inge 11 april, 2017 at 20:28 - Reply

  Zo spijtig voor de mensen daar, de prachtige dorpen en de streek. Wij waren in 2012 op reis in het Noorden van Umbrië en ik vond Umbrië echt prachtig. Mooier dan Toscane, goedkoper en authentieker. We wilden zeker nog eens teruggaan om dan het Zuiden van Umbrië te bezoeken. Maar door de aardbevingen durven we niet meer.

  • Annelyse 11 april, 2017 at 22:30

   Met de tent gaan, daar lig je veilig🙄. Maar ik snap dat wel dat je schrik krijgt … de laatste tijd zijn er echt veel aardbevingen. Maar prachtig … inderdaad.

 2. Jacques 11 april, 2017 at 23:05 - Reply

  Knappe foto van Liv (die voor het stadhuis!)

  • Annelyse 12 april, 2017 at 19:54

   Ja … Liv is nogal fotogeniek .. die fleurt alle foto’s op

 3. Elke 11 april, 2017 at 23:05 - Reply

  Zal wel heel confronterend zijn, zo ver ligt dat eigenlijk niet van Belgie en toch weten we er weinig van. Wel een enorm prachtige omgeving, gelukkig blijft dat wel overeind!

 4. Ria 12 april, 2017 at 08:08 - Reply

  Ik ben geen blogs ter maar volg met interesse jullie mooie fietsavonturen! Al jaren ons hart verloren aan Italië , waren wij in juli 2016 in Norcia in de Abruzzen
  Bij de Grant Sass bevindt zich Cambodja Imperatore waar Mussolini een tijdje gevangen gehouden Werd! Weidse natuur met geschiedenis, grillige temperaturen, buffels voor het maken van de Italiaanse mozzarella die buffels!
  De inwoners van Norcia hebben klappen gekregen die jaren blijven navigeren zoals we vorig jaar ook ondervonden in Aquila (nog in puin na de aardbeving van 2009!
  Schrijnend
  Geniet van jullie boeiend Avontuur!
  Ria Spruyt-verstraete-Astene/Deinze

  • Annelyse 12 april, 2017 at 19:55

   Mercikes voor je berichtje. Ja, het zal nog jaren duren voor ze weer op hun effen zijn. Maar de omgeving blijft wel prachtig.

 5. Nele 12 april, 2017 at 18:21 - Reply

  Het is vooral goed dat jullie daar zijn en overnachten. Ze hebben al zoveel verloren en het zal daar nog jaaaaren duren. Ondanks de ellende, genieten van de mooie omgeving! Vele Romeinse groetjes, E&N

  • Annelyse 12 april, 2017 at 19:56

   Vele groetjes terug xxx

Leave A Comment