En ze wil weer iets

2016-04-26T22:16:00+00:00mei 4th, 2011|Categories: Uncategorized|Tags: , |29 Comments

Ik ga amper 3 dagen met de fiets naar ’t werk en ik heb al beslist dat ik een nieuwe wil.

Mijn gammel ding met een overgetrokken rem en andere slecht werkende rem, pedalen die er soms afvallen, licht dat al lang stuk is en bijgevolg vervangen werd door zo’n ledjes (in het bereik van de kinderhandjes van mijn passagiers … en bijgevolg altijd leeg) en waar echt alles aan rammelt….
die voldoet dus niet meer aan mijn eisen.

Mijn eisen zijn

 • soepel fietsen
 • degelijk
 • meer dan 3 versnellingen
 • plaats voor fietsstoel voor- en achteraan
 • vast licht

Indien mogelijk

 • schoon
 • bagagerek vanvoor zodat ik buiten mijn 2 kinderen nog bagage kan meezeulen

Een nieuwe dus … misschien deze achielle craighton pick-up. Hip, degelijk, robuust en handig en -ook niet onbelangrijk- Made in Belgium!!!

Indien u hier ervaringen mee hebt, graag achterlaten in de commentaren.

En ondertussen ben ik al 3 dagen aan ’t fietsen, mijn nieuwe wagen staat voor de deur te blinken, maar ik neem de fiets.
Stilaan begin ik de goei wegskes ook te kennen, door de velden langs de spoorlijn en daarna langs ’t kanaal. Zo’n 45 minuten inspanning.
Ook merk ik (dankzij mijn garmin … super ding) dat mijn gemiddelde snelheid begint omhoog te gaan … omdat ik mijn weg beter begin te kennen, maar hopelijk ook omdat mijn conditie stilaan omhoog gaat!

En nu … volhouden hé

 

 

29 Comments

 1. Gaëlle 5 mei, 2011 at 00:15 - Reply

  ik heb een Cortina Roots moederfiets, heel tevreden van, wel geen bagagerek vooraan maar achteraan wat langer dus zelfs met fietsstoel kunnen er fietszakken op. en nog veel extra’s om comfortabel met 2 kindjes te fietsen! let wel, meestal zijn fietsstoeltjes vooraan tot +-15 kg en achteraan tot 20kg

 2. Esther 5 mei, 2011 at 08:07 - Reply

  Ik heb een bagagerek en door dat rek (dat niet met stuur meedraait) kan ik voorop geen stoeltje meer: de beentjes zouden in de prak draaien in de bochten. Opletten als je er 1 uitzoekt dus!

 3. Ester 5 mei, 2011 at 08:15 - Reply

  Zo kopen we hier altijd Gazelle fietsen, kwestie van roots (ik groeide op in Dieren waar die fabriek staat) En volgens mij zijn er geen betere (maar misschien ben ik niet helemaal objectief :)

 4. Tania 5 mei, 2011 at 08:45 - Reply

  Tof dat je de fiets blijft gebruiken ipv de auto :)
  Wij hebben hier Gazelle fietsen. Ok, eerlijk is eerlijk, mijn ventje heeft de zijne 1 jaar, is er supercontent van, ik heb de mijne (Cabby) pas een weekje, maar ik heb wel heel veel plaats voor 2 kindjes + boodschappen, maar dat zal wel liggen aan het feit dat het een bakfiets is :) (wel een hele hippe hoor)

 5. Ake 5 mei, 2011 at 08:49 - Reply

  Ik lees je al maanden, maar nog nooit iets geshreven (shame on me ;-), maar over mijn Achielle ben ik supercontent.

  Ik kocht de mijne in september (wel geen pick up), maar een Achielle ‘pure Oma’ met als extra optie zo’n Julie stuur en dubbele poot (ipv. zo’n standaard poot die altijd aan de foute kant staat bij mij). Voor de kinderstoelstoelt koos ik GMG Yepp om helemaal in stijl te blijven :-)

 6. Miss Puntkomma 5 mei, 2011 at 08:51 - Reply

  Ik heb vorig jaar een Batavus Personal Bike SLE gekocht bij Fietsen Koen in Leuven. Prima service, echt iets wat ik in onze gezamenlijke thuisstad M. helaas niet vond :-S. Mijn Personal is uitgerust met een verhoogde stuurpen (omdat ik nogal lang ben en graag recht zit op mijn fiets), een fietsstoel achteraan en een blokje zodat ik de Croozerkar er ook nog kan aanhangen. Voor de rest heeft hij ook een verlengde bagagedrager, zodat ik makkelijk aan de fietstassen kan en dus EN kind EN boodschappen kan vervoeren. De Achielle vond ik ook heel mooi, maar ik weet niet of hij naast mooi ook nog duurzaam is…Van Batavus weet ik dat wel, vandaar mijn keuze. Een fiets is een investering, toch?

 7. caroline 5 mei, 2011 at 11:25 - Reply

  Manlief rijdt al een jaar of 5 dagelijks met zijn Achielle rond. Dat is een zeer degelijk ding en mooi! mooi! (en hij zit daar zo ouderwets recht op)

  Hij heeft wel maar 3 versnellingen, dat is voor hem meestal geen probleem, hij moet wel maar 5 minuten fietsen naar zijn werk, misschien moet je voor 12 km toch een beetje een sportiever model nemen?

 8. boomie 5 mei, 2011 at 12:12 - Reply

  Volgens mij zijn die Achielles erg duurzaam, want die worden met de hand gemaakt. Ik dacht dat ze elke fiets op bestelling maakten, dus dan kan je die volledig op je wensen afstemmen…

 9. Marjan 5 mei, 2011 at 13:16 - Reply

  Toen ik laatst bij de fietsenmaker was, zag ik een vrouw zo’n fiets terugbrengen. Ze vond hem te zwaar.
  Iets om rekening mee te houden dus bij een aankoop van een fiets voor verre afstanden…

 10. Sandra 5 mei, 2011 at 13:17 - Reply

  Dat komt zeker door ’t goede weer? Heb daar ook last van haha. Doe ik iets en wil ik dan meteen een exemplaar…
  Ik wacht vol ongeduld op mijn eerste bakfiets nu.

 11. hoow 5 mei, 2011 at 13:23 - Reply

  Kun je dan douchen/verkleden op het werk? of ben je niet zo’n zweter zoals ik?

  Ik doe er ca 40min over en ben altijd bezweet tegen dat ik op kantoor kom, Ik verwissel dan wel even van t-shirt maar het is nog een nadeel aan het werk-fietsen.
  Ofwel moet ik het dagelijks beginnen doen ipv sporadisch.

 12. Ann 5 mei, 2011 at 14:23 - Reply

  Hey Lies,

  Kristof heeft ook zo’n fiets en gaat ook met de fiets naar het werk,
  hij heeft de zijne intussen ingeruild voor een simpel herenmodel. Reden: die Achielles fietsen zijn inderdaad zeer degelijk en super mooi, maar heel zwaar, zeker met zo’n bagagedrager vooraan (het is een handigheidje om daar mee te sturen). Om maar gezegd zijnde: ze zijn mooi en oersterk, maar zeer zwaar uitgevoerd en dus niet makkelijk en licht hanteerbaar.

  Dikke kus

 13. rietje 5 mei, 2011 at 16:48 - Reply

  ik zou gewoon voor een fietskar gaan… kunnen twee kinders in en je zit zelf lekker stabiel op je fiets. Kan je je fiets nog volladen met fietszakken als je wil.
  Bijkomend voordeel: kinders zitten droog en uit de wind als het kouder en nat is.
  Ik heb één met harde bodem, zodat ik er ook boodschappen mee kan doen (jaja heelder pakken drinken heb ik er al mee vervoerd. Geen auto nodig. (heb er wel één hoor want de dichtstbijzijnde winkel/bakker is 2.5 km van hier en ik het niet altijd zin om de fiets te nemen voor de boodschappen.

 14. silmarven 5 mei, 2011 at 18:45 - Reply

  Wij hebben vorig jaar 2 uniseks fietsen van Decathlon gekocht. De B-Twin5 reeks. De mijne is zo versteld dat ik veel rechter fiets dan mijn man. Eens je ermee fiets is het een hele goede fiets met 18 versnellingen. Het kinderzitje kan ook heel makkelijk van mijn fiets naar die van de papa. Hij is jammer genoeg niet stabiel genoeg om met zitje en mandje vooraan alleen te blijven staan. Buiten dat is hij prijs/kwaliteit een hele goede koop geweest.

 15. cornelie 5 mei, 2011 at 21:04 - Reply

  Hey Annelyse,

  Ik lees hier heel graag mee, want ik ben ook op zoek naar een goeie fiets (en ook in het Mechelse). Ik ben hier al bij 2 fietsenwinkels geweest (Chamizo en Velolux) en ik heb ongeveer hetzelfde soort fiets als gij op het oog: een retro-model, en een voorbagagedrager. Ik heb een cortina gezien, maar ik weet niet of dat een goed merk is, en ook een hele mooie van gazelle, die had een extra lange stevige bagagedrager en had toffe kleuren, maar die had maar 3 versnellingen.
  Ik ben er nog niet uit, denk dat ik ook eens voor een batavus ga zien.

 16. Annelyse 5 mei, 2011 at 21:41 - Reply

  @Ester: zo’n fietsstoeltje vanvoor draait toch niet mee met het stuur?
  @Ake: vind jij je Achielle te zwaar? En hoeveel versnellingen heb jij? Zou het volgens u een goei keuze zijn voor 13 km enkel licht bergachtig?
  @Marjan: je het me schrik aangejaagd.
  @Caroline: Bjeurn wil er ook al ene ;-)
  @Sandra: ik heb ook last van dat fenomeen, ik ben nogal snel enthousiast te krijgen
  @hoow: vanaf morgen heb ik eindelijk een kastje en kan ik douchen op ’t werk. Dan kan ik eindelijk eens goed doorcrossen zonder schrik te hebben dat ik teveel ga zweten en stinken. Want zo kalm fietsen, dat is niets voor mij, ik wil er dan ook ineens mijn sport van maken.
  @Ann: (hey Anneke, ik zou u nog eens moeten bellen hé) oei, misschien toch nog eens extra over denken. Wat wel is, voor mijn kinderen op te zetten heb ik wel een zware fiets nodig want anders geraak ik gewoon uit balans. ’t is niet evident om 2 grote kinderen op één fiets te vervoeren (vooral het erin zetten en eruit halen is nogal gevaarlijk want eens ge een beetje uit uw evenwicht geraakt, ligt ge zeer gemakkelijk op de grond … dat pleit dus in ’t voordeel van een zware fiets). Mijn huidige fiets is trouwens ook vrij zwaar, ik zou hem eens moeten wegen. Ik vind trouwens nergens een gewicht terug van de achielle.
  @Rietje: wij hebben een fietskar, maar dat is geen optie om praktische redenen. Ten eerste vind ik het omslachtig om die altijd uit te halen, ten tweede moet ik hem dan ergens kunnen achterlaten want met een lege kar ga ik niet naar ’t werk fietsen, ten derde ga ik de kinderen enkel halen. Dus zou ik de kar elke morgen al moeten afzetten bij de mamie of de kribbe (wat omweg is) om ze achteraf te kunnen komen halen. Daarmee verkies ik een fiets met gewoon 2 stoeltjes op.maar een fietskar heeft wel veel andere voordelen, de onze heeft al veel km’s afgelegd. Fietsend, lopend en wandelend.
  @Silmarven: voor dagelijks gebruik wil ik liever één van de fietsenmaker want uit ervaring weet ik dat fietsenmakers niet graag fietsen uit zo’n winkels in onderhoud nemen.
  @Cornelie: laat me weten wat het bij u wordt. Ik zit nog in volle twijfel

 17. Peter (Achielle) 7 mei, 2011 at 09:44 - Reply

  Hallo Annelies,

  Eerst en vooral leuk dat je een Achielle overweegt.
  Je vroeg om even onze mening te geven, dus hier zijn we dan.
  Een stalen fiets is inderdaad iets zwaarder dan een alu fiets, maar dit zal
  niet meer zijn dan 2kg (voor een gelijkaardige opbouw van fiets).
  Maar je mag je niet blind staren op enkel maar het gewicht. Voor een
  degelijke stadsfiets is ‘de loop’ veel belangrijker.
  Veel klanten zijn bij hun eerste rit op een Achielle verwonderd en reageren
  dat de Achielle veel vlotter loopt dan hun alu fiets.
  Stalen fietsen hebben een ander gevoel, moeilijk te beschrijven, je moet het
  zelf ondervinden.

  Ik verkoop nu natuurlijk mijn eigen fietsen, dus is het normaal dat ik er
  positief ga over doen.
  Maar mocht ik denken dat de fiets niet zou voldoen waarvoor je hem wil
  gebruiken, zou ik het zeker zeggen.
  We willen tevreden klanten. Ik raad je aan om eens langs te gaan bij een
  dealer van ons en eens een testrit te doen.
  Je zal snel voelen als de fiets je zit!

  Nog even over de voordrager, het is inderdaad even wennen. Maar het is niet
  anders dan een mand of een kinderzitje aan het stuur.
  Het is zo dat de voordrager bij een Achielle meedraait met het stuur. Dus je
  kan nog een kinderzitje monteren. Niet alle zitjes passen, dus eerst even
  proberen zou ik aanraden.

  Als laatste dan over de afstand: met een 8 versnelling is dit zeker te doen.
  Ik weet van verschillende klanten dat ze dagelijks gelijkaardige afstanden
  afleggen. Misschien wel opteren voor een Julie-stuur, met het standaardstuur
  zit je volledig recht, met het Julie-stuur zit je iets ‘sportiever’.

  Groeten,
  Peter

 18. Clive Mitchell 7 mei, 2011 at 12:43 - Reply

  Dag Annelyse, ik raad je tegen de Achielle, ze zijn te zwaar en zwak en alles is een beetje goedkoop, ze ziet heel mooi uit: Ik voel me prachtig op de mijne maar het is een wankelend ding een voor zoveel geld, volgens mij moet je een Sparta of Batavus pakken
  (spijt me voor mijn Nederlands)
  Clive

 19. Annelyse 7 mei, 2011 at 14:08 - Reply

  Ik weet het niet meer !!!

 20. Michiel 7 mei, 2011 at 15:50 - Reply

  Kijk ook eens bij Urban HPV fietsen, die zie ik hier meer en meer opduiken, zijn best hip en zeer praktisch. Ikzelf rij nog met een 15 jaar oude gazelle die maar blijft meegaan.

  http://www.urbanfietsen.nl/

 21. jacques 8 mei, 2011 at 21:55 - Reply

  Ga eens te rade bij Eddy Merckx: die zijn fietsen passen toch bij uw sportieve aspiraties! http://www.eddymerckx.be/ ;-)

  En ene sint netels, u niet onbekend is, meen ik, de bezitter van een Achielle. Steek daar uw licht eens op!

 22. ake 9 mei, 2011 at 10:22 - Reply

  Ik vind mijn Achielle zeker niet te zwaar, maar moet toegeven dat mijn vorige fiets een Kronan was ;-)
  Je mag altijd eens een testritje komen maken ;-)

 23. jacques 10 mei, 2011 at 15:39 - Reply

  na het bekijken van uw laatste fietsenbrokken-foto meen ik dat best eens moet aan uitkijken naar een model zonder al te veel mekaniek: zoals deze bv: http://www.kinderfietsshop.nl/popup_image.php?pID=655&image=0

 24. Buffie 10 mei, 2011 at 22:14 - Reply

  Ja lap, ik zit ook al rem tijdje te dr men van zo’n fiets. ALS we er nu helium 2 bestellen, zoudem we Dan korting scoren?

 25. cornelie 13 mei, 2011 at 22:07 - Reply

  Hey Annelies,
  Bij mij is de knoop doorgehakt, en morgen heb ik mijn nieuwe fiets, maar ik denk niet dat jij voor dezelfde zal gaan, want het is er één met maar 3 versnellingen. Ik heb een Batavus retro gekozen, en ik heb er een voorbagagedrager op laten monteren (dat gaat dus!). Ik heb nu een oude Batavus, en heb daar altijd graag op gereden, dus ik wou toch wel graag bij dat merk blijven. Ik heb hem gekocht bij Fietsen Jurgen trouwens.

 26. Annelyse 13 mei, 2011 at 22:55 - Reply

  @Jacques: ik heb het nog al gezegd … slecht karakter :-)
  @Buffie en Cornelie: ik heb beslist … ik koop geen nieuwe fiets. Als ik de slotsom maakte, voldeed mijn fiets die ik nu heb ook. Ik ga die dus helemaal in orde laten zetten.
  En later …. als ik veel centjes bijeengefiets heb en we verhuisd zijn, dan koop ik me echt een sportieve fiets om mee te gaan werken.

 27. Annelyse 13 mei, 2011 at 22:56 - Reply

  @Buffie: niet gemakkelijk hé, typen via de telefoon :-)

 28. Leen* 3 juli, 2011 at 22:40 - Reply

  Hej,
  Ik heb je nog maar pas ontdekt, ’t is hier precies wel tof!

  Anyway, ik rij met een sparta pick-up http://www.google.be/imgres?imgurl=http://www.fietswereldvanark.nl/var/cache/storage/resized/product_collection_list/landelijke_producten/22558_Pick-up-Ockerbrown.jpg&imgrefurl=http://www.fietswereldvanark.nl/onze-producten/fietsen%3FbrandId%3D0%26price%3D0%26categoryId%3D5&usg=__B0aL4lOj1DlZTmt0wqiIcNW8pHY=&h=114&w=171&sz=19&hl=nl&start=95&zoom=1&tbnid=VvJ2N5ca-PhOJM:&tbnh=91&tbnw=136&ei=4s8QTvL-Hs2Qswbc4pGKDw&prev=/search%3Fq%3Dsparta%2Bpick-up%26hl%3Dnl%26sa%3DX%26biw%3D1920%26bih%3D901%26tbm%3Disch&itbs=1&iact=hc&vpx=406&vpy=684&dur=190&hovh=91&hovw=136&tx=56&ty=28&page=3&ndsp=46&ved=1t:429,r:10,s:95 (amai, da’s precies een belachelijk lange link, ik rij trouwens wel met een damesmodel, ahja).

  De Gilbert heeft vooraan zo’n curver plooibox gemonteerd en die zit meestal goed vol als ik vertrek. Enkel is het voor mij 11km, met daaronder 1 brug en een stukje vals plat en véééél tegenwind, want ik fiets langs het kanaal. Hij heeft maar 3 versnellingen, die ik amper gebruik, ik trap ook meestal op de hoogste, want dat gaat het beste vooruit. Op een 30-tal minuten ben ik op mijn werk.
  De mijne heeft enkel een torpedo rem en dat is wel wennen: het remt trager en je hebt er maar één, dus op tijd vertragen is de boodschap. Ook bij het ‘starten’ kan dat wel eens tegenzitten, maar dat is eigenlijk verwaarloosbaar.

  Of het echt veel zwaarder fietst: ik heb daar eigenlijk geen idee meer van. Ik ben het zo gewend, zit lekker recht en overlaatst riep er een kind ‘how jom, ziet daar hoe ne showe fiets!’ en daar doe ik het ook wel voor! ;-)

  Veel fietsgenot!

 29. Joris 14 februari, 2014 at 17:03 - Reply

  Ga gewoon voor een oude vertrouwde omafiets! Een mooie zwarte of roze, kan ze geen nee tegen zeggen toch? Er zijn genoeg websites waar je die kunt vinden maar dit is toch wel een van de betere http://www.fietsenopfietsen.nl/omafietsen.html (goede service weet ik uit ervaring ;) )

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.