Waarom ik niet geloof in bullet journals

2017-10-24T22:37:36+00:00september 23rd, 2017|Categories: Simplify|Tags: , |29 Comments

Tegenwoordig kan je er niet naast kijken, de “bullet journals“, ook wel “BuJo” genoemd. Op instagram en pinterest zijn dat dure schriftjes waarin een grafisch talent met mooie headers en grafieken vanalles oplijst, turft en visualiseert.
In enkele blogs die ik lees word het bullet journal vooral gezien als een productiviteitstool, zoals in “Alles in het schrift en uit het hoofd”. Zo wordt de bujo gebruikt voor boodschappenlijsten, week- en zelfs jaarplanningen, diepvriesinventarissen, dagelijks gewicht, boeken die nog moeten gelezen worden, restaurants die moeten bezocht worden, moodtrackers, verlanglijstjes, aantal gelopen kilometers, schoonmaakroutines, mission statements, ….. en nog veel meer.

Ik hou van lijstjes, dat weet iedereen die me wat beter kent, maar ik kan er niet bij waarom je die zou willen bijhouden in een schriftje, nota bene. Ten eerste word ik al lichtelijk depressief van zodra ik een schriftje opstart, dat is nooit zo ordelijk en zo schoon als ik me had voorgenomen, waarop ik al na 5 pagina’s goesting heb om terug met een nieuw schriftje verder te gaan, maar dat is nog niet mijn voornaamste bezwaar.

Ik snap niet waarom we in deze digitale tijden zouden teruggrijpen naar papieren lijstjes! Waarom zou je bijvoorbeeld je bucket list op papier zetten, een bucket list is toch immers voor het leven en niet ‘tot het boekje vol is’. Of neem je die bucket list dan steeds over in het volgende boekje? En wat doe je met al die boekjes? Bijhouden? Dat past niet in mijn minimalistische levensvisie.

 

Ik ben wel fan van de Getting Things Done filosofie “Get it out of your head and into a system“.
Het is vijf jaar geleden dat ik het boek Getting Things Done las, en dat heeft mijn leven echt veranderd. Ondertussen is het boek vernieuwd  en ben ik ook de geactualiseerde versie aan het lezen (zware lectuur, maar zo de moeite waard).

Ik heb dus al mijn ‘losse eindjes’ in een systeem, maar dan wel een digitaal systeem. De invoer en raadpleging gebeurt via mijn telefoon of de computer en de gegevens zitten allemaal ‘in the cloud’ (leve de cloud). Mijn telefoon heb ik zo goed als constant op zak, dus dat is de perfecte tool om alles mee te beheren. Ik heb, om het overzichtelijk te houden, ook voor al mijn lijsten snelkoppelingen op mijn scherm, op de startpagina van de internetbrouwser op mijn computer ook trouwens.

En zo heb ik verschillende levende documenten en spreadsheets die ik al jaar en dag via google drive beheer.

 • de gewichts- en groeicurves van mij en de kinderen (met een grafiek erbij natuurlijk)
 • de maandelijkse meter- en kilometerstanden (eveneens met grafieken)
 • mijn klereninventaris (met ongelooflijk veel statistieken)
 • de reisgegevens en statistieken van onze Tour d’Europe
 • ons weekmenu en mijn lijst met vaste recepten waaruit ik kan kiezen
 • vakantie- en uitstapideeën
 • verlanglijstjes (enfin, mijn verlanglijstje en ideeënlijstjes voor de anderen)
 • bucket list
 • bloginspiratie
 • de GTD lijsten (someday-maybe, projectenlijst, ….)
 • draaiboeken voor feestjes
 • vaccinatielijst
 • rekensheets voor het werk

De meer vergankelijke en eenvoudige lijstjes hou ik (al dan niet gedeeld met Bjeurn) bij via google keep

 • dingen die op zijn en gekocht moeten worden (voor zover dat we deze niet meteen aanvullen in de collect&go app)
 • links naar mooie zetels (we hebben er ne nieuwe nodig)
 • wat we volgende keer in de decathlon willen kopen
 • ….

en voor sommige dingen gebruik ik een online tool

 • mijn boeken die ik gelezen heb, of wil lezen beheer ik in goodreads
 • mijn gelopen kilometers laad ik op via endomondo
 • mijn todo-lijst (op zijn Getting things done, is dat de “next actions” en “waiting for” lijst) beheer ik via toodledo
 • de agenda’s van ons gezin beheren we via google calendar
 • recepten die me interessant lijken gaan in Evernote. Vind ik een tof recept in het boekske van de spar, dan trek ik er een foto van en zwier het online. Evernote is voor mij een verzameling waar het eens leuk is om in te bladeren, maar waarvan het geen gemis is als de inhoud ineens zou verdwijnen.

En een diepvrieslijst heb ik niet nodig, een kleine diepvries helpt daarbij.

 

MAAR, ik heb wel standaard een schriftje in gebruik, ik pleit niet voor complete papierloosheid. In dat schriftje bundel ik eigenlijk alles dat ik anders op losse papieren zou schrijven, om te vermijden dat ik overal papieren heb rondslingeren die ik niet meer terugvind. Ga ik naar de infoavond van de school / sportclub, dan schrijf ik daar op wat ik nodig vind (dingen die ik moet kopen, data voor de agenda, ….). Krijg ik een flyer die interessant is, of een papier dat ik moet invullen en terugbezorgen, dan steek ik dat in mijn schrift. Heb ik een idee voor een blogpost, dan kan het zijn dat ik in het klad daar wat schrijf.

Toch zie ik dat niet als een productiviteitstool, als het schrift vol is, moet ik niets overnemen en smijt ik het met veel graagte bij het papier en karton, om dan een nieuw schriftje op te starten dat wel een ordelijk pareltje zal zijn waar ik gelukkig van word.

 

 

29 Comments

 1. Pitte 23 september, 2017 at 17:36 - Reply

  Ik gebruik al jaaaren een app waarbij de batterijen nooit leeg raken, het is ultra-compact en plat en spotgoedkoop en milieuvriendelijk. ik maak regelmatig een nieuwe aan… mijn systeem? The Back of an Envelope!

  • Annelyse 23 september, 2017 at 18:15

   Oh Pitte … dan geloof ik nog meer in een bullet journal :-D

 2. An_nononsonsmoms 23 september, 2017 at 18:29 - Reply

  Yups, dat bujo gedoe werkt voor mij ook niet. Ik schreef er ook al een blog over. Om te plannen gebruik ik de passion planner en om alles wat ik nog moet doen, wil, niet mag vergeten gebruik ik Wunderlist: alles op alle devices te raadplegen. Met lijsten volgens het gtd principe.
  Voor grote projecten of thema’s gebruik ik trello.
  En voor alle kattenbelletjes ook een schrift. Het schrift waar ik in januari een bujo in ging beginnen. Haha. Mijn bucketlist kreeg trouwens een vaste pagina op de blog. Ook handig ☺️

 3. hanne 23 september, 2017 at 19:20 - Reply

  Mijn schriftje is een beetje mijn extern geheugen. Niks Bulletjournalgebeuren, gewoon een schriftje dat ik altijd bijheb en waar mijn ingevingen en ‘ditmagiknietvergeten’ instaan. Om nadien te doorstrepen als ik ermee klaar ben. Dus is mijn schriftje eerder een bundeling van mijn vroegere lijstjes.

 4. Elke 23 september, 2017 at 21:07 - Reply

  Ik heb het geprobeerd, welgeteld 2 maanden denk ik om te besluiten dat ik het toch niet volhou omdat ik me dan te pleuris moet slepen aan dat net iets te grote schriftje en het vaak dubbel werk was als je Google Calender eigenlijk consequent gebruikt. Ondertussen ben ik nog maar eens overgeschakeld op digitale lijstjes, maar dan met een (voor mij) nieuwe app die gewoon lekker simpel is (Microsoft To Do) en ben ik ondertussen ook eerder fan van OneNote ipv EverNote, ik heb digitale notebooks voor het bloggen, voor het weekmenu, voor ons Paula, voor de job, voor toekomstige reizen en voor huis/tuin & kinderzaken. Dus nee, geef mij ook maar digitaal en vooral zeer goed synchroniserende apps!

 5. villasappho 24 september, 2017 at 09:26 - Reply

  Toch gebruik je veel tools. Evernote is het voor mij. En nee geen net schrift dat werkt nooit.

  • Annelyse 24 september, 2017 at 09:27

   Dat klopt …. MAAR … ik gebruik ze wel al jaren en ze zijn compleet, dus dat zegt wel dat dat werkt voor mij. Het helpt wel als je van lijstjes houdt ?

 6. Nathalie 24 september, 2017 at 10:47 - Reply

  Een bujo gebruik ik ook niet, veel te veel gedoe. Wat ik wel heb is een papieren agenda, en daarnaast een lijstjes schriftje, waarin ik vanalles bijhou (verzamelingen, spullen die ik verkocht en wat ze opbrachtten, uitspraken van de kinderen, menutips met verwijzingen naar de juiste kookboeken…). Ik hou helemaal niet van die digitalisering, geef mij maar papier en een paar gekleurde stifjes. Ooit had ik digitale agenda, maar daar ben ik al vlug van afgestapt, iets in je handen hebben vind ik gewoon veel leuker. Een e-reader heb ik bijvoorbeeld ook liggen, maar die ligt enkel stof te vergaren. Niks boven het gevoel van een boek in je handen!

 7. Lies 24 september, 2017 at 11:51 - Reply

  Ik doe het zowat overal : op enveloppen, in mijn agenda, op post-itjes, op kaartjes op pinterestborden meestal helpt het gewoon al als ik het gewoon ergens heb opgeschreven. Altijd lachen ook als je nog eens “oude” lijstjes tegenkomt tussen een boek bijvoorbeeld. Maar heel dat bujo-gedoe is ook niks voor mij.

 8. Kaat 24 september, 2017 at 15:30 - Reply

  Tiens dacht ik. Dit moet ik lezen. Ik heb wel een BuJo, zij het een slordige. En ik wist dat jij van lijstje houdt ! Maar toen ik je hele artikel las kon ik alleen maar besluiten dat ik ongeveer knal hetzelfde doe als jij ! Alleen geef ik dat schrift een andere naam, Bujo dus. Alles in één schrift (cfr. GTTD) is alvast een grote vooruitgang tegenover hier wat en daar wat. Aangevuld met flink wat digitale tools. Sommige zaken kan je gewoon beter bijhouden/volgen op digitale manier, en andere juist op papier.

  Niemand zegt trouwens dat een BuJo netjes moet zijn of creatief. Kelly Deriemaeker zegt het heel juist: het moet bovenal werken voor je. Anders heb je er niets aan.

  Het is maar hoe je het noemt.

  • Annelyse 25 september, 2017 at 13:36

   Dat is waar … en zolang je consequent bent is elk productiviteitssysteem goed. Ik heb ook een schriftje, maar ik noem dat geen productiviteitstool …want wat ertoe doet, dat gaat in het digitaal systeem.

 9. Janssen Katrien 24 september, 2017 at 21:01 - Reply

  Schrijven werkt voor mij nog het beste, veel beter dan typen. Niet dat ik mijn schrijfsels ooit terug bekijk, meestal verdwijnen ze in de papiermand bij de volgende opruimbeurt, maar schrijven helpt mij om te onthouden. Zelfs mijn boodschappenlijstjes schrijf ik om ze vervolgens vergeten mee te nemen. Toch kom ik met de essentie thuis. Hetgeen ik dan vergeet zijn vaak de leuke extra’s die ik niet echt nodig had.

  • Annelyse 25 september, 2017 at 13:35

   Dat snap ik … ik schrijf ook graag en tijdens meetings of infoavonden … neem ik graag notities. Maar wat ertoe doet, dat gaan in het digitale systeem

 10. Mimaloki 24 september, 2017 at 21:42 - Reply

  Ik begrijp je. Ik heb een Bujo, maar die ziet er helemaal niet uit zoals ik zou willen. De derde in rij ondertussen en uiteindelijk evolueerden ze alledrie naar een notitieboekje dat ik vnl voor het werk gebruik, of om te droedelen. Weinig structuur dus.
  Ik begrijp het productiviteitsgedeelte. Als ik er mee start krijg ik het idee dat ik vanalles ‘moet’. Al die lijstjes, neerschrijven en uitvoeren, … Misschien waren mijn vroegere post-its dan veiliger voor mijn mentaal welzijn.
  Digitaal ben ik niet. Ik hou van de papieren versie waarop je kan kribbelen en de evolutie van jouw gedachtengang kan volgen. Een delete op pc is immers niet meer zichtbaar.
  Leve de boekjes, in mijn geval dan. Maar niet over series ed, dat bijhouden lijkt me veel te tijdrovend.

  • Annelyse 25 september, 2017 at 13:34

   Ik denk dan … leve the cloud :-). Maar iedereen is daar (gelukkig) anders in

 11. Josefien De Bock 25 september, 2017 at 10:13 - Reply

  BuJo is ook niks voor mij.
  Ik heb een digitale agenda incl. to do’s, en een schriftje waarin ik ook heel wat noteer/bewaar.
  Mijn leven loopt vlot dus ik denk niet dat ik een BuJo nodig heb om productiever te worden.
  Volgens mij verlies je gewoon énorm veel tijd aan al dat noteren, mooi in kleurtjes, extra tekeningetjes erbij… Het hoeft niet voor mij. Maar als andere zich daar goed bij voelen; dat ze gerust doen.

  • Annelyse 25 september, 2017 at 13:31

   Ik snap wel dat je graag zaken noteert maar ik kan er niet bij dat je zo goed als alles op papier doet. Ik vind digitaal zo gemakkelijk.

  • Annelyse 25 september, 2017 at 13:33

   Maar inderdaad … iedereen is daar anders in en moet doen wat voor hem/haar werkt. Ik denl dat consequentie het belangrijkste is voor eender wel systeem, digitaal of op paier

 12. Mirthe 25 september, 2017 at 19:00 - Reply

  My thoughts exactly. Ik vind het ook een beetje bizar om “vaste” lijstjes te hebben op papier (waar je waarschijnlijk ook veel meer tijd in steekt) als er veel betere en handigere digitale alternatieven zijn. Alles van todo’s en lijstjes en dingen die ik wil bijhouden gebeuren in een app: OmniFocus & Google Docs voor op ‘t werk; Things, Ulysses (notities en blogideeën), Health (gezondheidsdata) en Scansnap (documenten inscannen met je iPad) voor privé-zaken. En ook altijd volgens de GTD-methode.

  • Annelyse 25 september, 2017 at 20:19

   Dan staan wij daar op 1 lijn ?

 13. Goofball 26 september, 2017 at 13:23 - Reply

  Heb jij mijn blog gehackt en mijn draft post zitten pikken? ;)

  • Annelyse 26 september, 2017 at 13:28

   Doeme betrapt

 14. Ellen W 26 september, 2017 at 15:57 - Reply

  Ik gebruik daarvoor Pinterest ;) Ik heb een mapje met dinges die ik nog wil doen, recepten, naaipatronen etc. Dan kan ik ook dinges bijhouden die ik gewoon leuk vind en die totaal geen nut hebben maar waar ik wel gelukkig van wordt ;)
  Ik zie ook zeker het nut van lijstjes, maar heb ook nooit begrepen hoe mensen zo’n schriftje overzichtelijk kunnen houden.

 15. Judith (Dietemiet) 26 september, 2017 at 20:19 - Reply

  Ik heb het ook geprobeerd, maar het marcheert niet voor mij. Ik denk dat het nut vooral schuilt in het schrijven en tekenen zelf, omdat dat wel rustgevend en “mindfullnessig” werkt :-) Maar als systeem op zich? Ik heb veel meer aan mijn papieren agenda van de Hema, een blocnote’tje voor mijn to do’s en gewoon een paar heel nuttige apps.

 16. fieke 26 september, 2017 at 20:55 - Reply

  Mij boeit het allemaal wel, en ik heb GTD ook gelezen en (half) toegepast. Eigenlijk heb ik er zo’n beetje mijn eigen systeem van gemaakt, maar mijn papieren agenda ga ik volgend jaar ook door een soort bujo vervangen. Niet met alle trackers en lijsten, maar gewoon om to do’s en afspraken bij te houden.
  Voor mijn blog heb ik nu ook een papieren schriftje, en het is wel leuk om terug op papier te gaan werken in deze digitale wereld. Ieder zijn eigen ding hé? :-)

  • Annelyse 26 september, 2017 at 20:56

   Dat is waar … zolang we maar consequent zijn want uiteindelijk is dat de basis

  • fieke 26 september, 2017 at 21:01

   Zeker waar! Ik heb best wat tijd nodig gehad om te komen voor een systeem dat echt werkt, en nu ben ik er écht blij mee :)

 17. yab 11 oktober, 2017 at 09:48 - Reply

  Misschien is die Bujo gewoon een soort nostalgische reflex?

  • Annelyse 11 oktober, 2017 at 21:45

   Haha … dat is het meest logische ?

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.