Die keer dat ik 2 chinezen vond

2017-10-24T22:37:36+00:00oktober 14th, 2017|Categories: Travel|Tags: |14 Comments

Het prachtigste van onze Tour d’Europe zijn de schone mensen die we zijn tegengekomen. We hebben veel gekregen, niet alleen onderdak en eten, …. maar vooral veel vriendschap. En nu is het aan ons, om te geven. We hebben onze “warm showers” en “couchsurfing” account terug geactiveerd, maar Elewijt is nu niet direct een populaire bestemming, we hebben dus nog geen aanvragen in onze mailbox gekregen. Maar er zijn natuurlijk ook nog altijd spontane ontmoetingen!!!

 

Toen ik gisteren naar huis fietste, zag ik op de steenweg 2 gepakte fietsen staan en de fietsers zaten even verder aan de kant. Ik vroeg hen waar ze zouden overnachten en ze vertelden dat ze uit China kwamen en al 18 000 km gefietst hadden op 200 dagen, nu waren ze op zoek naar een camping … enfin google translate vertelde het me, want het Chinese koppel sprak geen Engels … google translate is toch een gerief, dat werkt echt super goed!!!
En zo stelde ik hen voor om bij ons te komen slapen en belde ik Bjeurn met de mededeling dat ik met een verrassing zou thuiskomen (ik deed een Vincenzoke).

We weten ondertussen wat fietstrekkers nodig hebben, namelijk eten, een wasmachien, nen douche met een handdoek die goed afdroogt (dat is een luxe tegenover die sneldrogende exemplaren), een goed bed, water om de drinkbussen te vullen, elektriciteit, WIFI, eventueel een biertje … en de geplogenheden zijn ook om nog wat eten mee te geven (enfin … dat is natuurlijk niet verplicht maar dat vonden wij wel altijd héél leuk).

Toen ik met de 2 fietstrekkers aankwam was het hier net volle avondspits, Liv stond klaar om naar de atletiek te vertrekken, en ik hoorde haar zeggen tegen haar vrienden ‘dat gebeurt niet elke dag hoor, dat mijn mama met 2 Chinezen thuiskomt’.

Ik moet zeggen dat we van onze gasten niet veel ‘last’ hebben gehad, eten hadden ze al gedaan, de hele avond spendeerden ze in de kamer en ze sloegen ons aanbod om beneden met ons door te brengen af, en ’s morgens stonden ze pas om 10u op … waardoor wij ons luxe-ontbijt niet samen hebben kunnen eten.

Jammer en ik kan er niet direct de vinger op leggen hoe het kwam, dat het contact niet echt bleek te vlotten, het cultuurverschil, de taalbarrière of waren ze misschien gewoon héél moe, verlegen of niet geïnteresseerd?tour
Ik hoop in elk geval dat ze er deugd van gehad hebben, van een overnachting in een echt bed en propere kleren … en dat de pistolets en de koeken die ze hebben meegekregen gesmaakt hebben.

Benieuwd of ik in de toekomst nog eens trekkers vind.

 

14 Comments

 1. Daniel Bossuyt 14 oktober, 2017 at 17:46 - Reply

  Fantastische ontmoeting Annelies. Spijtig dat het niet erg vlotte. De ene persoon is de andere niet… Inderdaad cultuur verschil. In ieder geval chapeau. Grtjs Daniel

 2. Elke 14 oktober, 2017 at 18:22 - Reply

  Hoera voor Google Translate! En hoera voor jij die ze mee naar huis pakte! Deze zomer met onze Taiwanezen dachten we dat ze ook zo gereserveerd zouden zijn, maar niets bleek minder waar, dus ja de ene mens is de andere niet, ze waren waarschijnlijk zo content dat ze eens een echt warm bed hadden dat ze prompt in slaap vielen!

 3. de Kris 14 oktober, 2017 at 18:31 - Reply

  Fietsen, goed voor hart en ziel !?

 4. gerhildemaakt 14 oktober, 2017 at 18:47 - Reply

  Leve Google Translate alleszins! Wauw, van China naar hier fietsen: chique.

 5. René Beelen 14 oktober, 2017 at 20:09 - Reply

  Leuk om fietstrekkers onderdak te geven. Super!!! Wij zelf hebben dit ook al gedaan. De trekkers zijn dan heel blij en wij ook uiteraard. Vele groetjes.
  Jaklien en René.

 6. Anneleen 14 oktober, 2017 at 21:00 - Reply

  18000 km op 200 dagen?! Dus 90 km per dag? In weer en wind, door berg en dal? Wel straf, nee?

  • Annelyse 14 oktober, 2017 at 21:42

   Heel straf … misschien waren ze dus gewoon moe ?

 7. hanne 14 oktober, 2017 at 23:31 - Reply

  Ik wil wel eens tot bij jullie komen fietsen en blijven overnachten!

  • Annelyse 15 oktober, 2017 at 02:30

   Zie Warm Showers … wees welkom ;-)

 8. Didier 16 oktober, 2017 at 19:42 - Reply

  Proficiat voor het initiatief. Maar je moet niet verwonderd zijn over hun houding. De meeste mensen uit China en aangrenzende landen zijn afstandelijk. Dit is hun cultuur. Uit ervaring weet ik dat ze zich afzonderen en op hun eigen blijven. Onze Japanse vriendin die jaarlijks 3 tot 4 maanden in Europa verblijft en soms bij ons komt logeren verkiest ook om alles zelf te doen. Zelf de was doen, ophangen en meenemen. Als Andrée kookt dan wil onze vriendin de afwas doen. Ze zegt: ik ben hier thuis, dus familie en bij ons is het zo dat de ene het eten klaarmaakt en de andere afwast. In het begin was dit raar, maar nu zijn we dat gewoon.

  • Annelyse 16 oktober, 2017 at 21:31

   Dat is inderdaad weer een ervaring hé. Ik hoop gewoon dat ze het zelf ook tof vonden, maar ik denk het wel.

 9. Andrée en Didier Rombaut-Mangin 17 oktober, 2017 at 10:55 - Reply

  Hoogst waarschijnlijk wel, maar mensen uit Azië zijn niet gewoon hun gevoelens te tonen.

  • Annelyse 17 oktober, 2017 at 21:18

   zo blijkt idd, weer een lesje mensenkennis

 10. Myriam 6 november, 2017 at 20:17 - Reply

  Wat ontzettend lief van jou☺

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.