Annelyse is …

Een afgeleide van mijn echte naam

Dertiger (nog aan de goeie kant)

Mama van twee en vrouw van één

Enthousiast (maar tevens zeer nuchter en praktisch)

Ingenieur en bouwt (deeltjes van) fabrieken

Verbouwster (tegen wil en dank)

Sportvrouw (zeer gemotiveerd, doch zeer gezapig)

Vriendin van het stikmachien

Constant op zoek naar een manier om meer, sneller, beter en efficiënter te doen. Studeert hiervoor graag lifehacking, timemanagement en andere boeken.

Recepten

Snelle kostx

Soepx

Voorgerechtx

Hoofdgerechtx

Variax

Dessertx

Annelyse leest

Book recommendations, book reviews, quotes, book clubs, book trivia, book lists

Stoofvlees

Tja sorry, de receptjes moeten jullie erbij nemen, maar wees gerust … ook deze fase zal wel overgaan vermits ik geen kok van nature ben … ik moet mezelf hier héél hard voor dwingen.

 

Deze was op aanvraag van de man … stoofvlees. Ik probeerde weer met het recept van Piet en inderdaad … wederom zeer lekker. Niet snel weliswaar (ik maakte het de dag voordien), maar qua werk wel vrij beperkt.
Wij gingen niet voor friet erbij, maar kozen voor de gezonde versie met gestoomde wortel en patatjes en een slatje van rauwkost.
IMG_20131130_111911

 

 

 

 

Stoofvlees (met gestoomde wortel en patatjes en een slatje van rauwkost)

  • 1 kilo varkensstoofvlees (in de winkel te kopen als varkenswangen … of als stoofvlees)
  • 2 witte ajuinen
  • peper en zout
  • 1 knoflookteen
  • 2 tot 3 takjes verse tijm en een laurierblad
  • 3 eetlepels boter
  • 3 eetlepels bloem
  • bier: Rodenbach en Grimbergen -> ik gebruikte natuurlijk het bier, met liefde gebrouwen door de man.
  • bouillon (of water met vleesbouillonblokje) tot het vlees goed onderstaat
  • 1 snede wit brood
  • flink wat mosterd
  • 3 eetlepels bloem
  1. Kruid het vlees met peper en zout.
  2. Smelt flink wat echte boter in een zeer brede stoofpan.
  3. Doe de stukken vlees in de hete pan en bak mooi aan 1 kant aan alvorens ze om te draaien.
  4. Doe er nu al de in stukken gesneden ajuin bij,
  5. alsook de tijm en laurier.
  6. Van zodra het vlees aan 1 kant goed is bruingebakken, draai je het om en laat de andere kant bruinbakken.
  7. Overstrooi alles met bloem, schud een flink aantal keren goed met de pan zodat de bloem zich om en rond het vlees en in de boter kan verdelen zonder te klonteren.
    Als er toch nog een hoopje bloem op een stukje vlees blijft liggen, schud het er dan met de hand af. Laat de bloem mee warmen.
  8. Zorg dat het vuur goed hoog staat vooraleer de pan te blussen met het bier, dat direct moet beginnen schuimen als je het in de hete pan giet.
  9. Wacht even tot het bier van het eerste flesje kookt alvorens het tweede flesje toe te voegen.
  10. Zorg dat het vlees helemaal goed onder staat, zoniet, voeg water toe.
  11. Roer er tenslotte indien gewenst een goede eetlepel bouillon door en breng aan de kook.
  12. Leg er een snede wit brood met goed wat mosterd ingesmeerd bovenop (met de mosterd naar omhoog) en schud even met de pan zodat er wat van de saus over de boterham vloeit.
  13. Laat 60 tot 90 minuten lekker rustig pruttelen – zonder deksel! – tot de saus ook mooi gebonden is.
  14. Breek met een eetlepel de snede brood in stukken en roer goed onder het stoofvleessaus.
  15. Proef en pas de smaak verder aan, indien je meer zuur wil, voeg dan balsamico azijn toe.

2 comments to Stoofvlees

  • Tip: je moet die boterham eens vervangen door 2 sneetjes peperkoek: NOM! :-)

  • Kristof

    Niet vergeten dat het bier niet koud mag zijn. Koude vloeistof bij warm vlees ==> taai vlees.
    Ik zou ook geen water toevoegen maar wel het deksel op de pot houden. Als je geen echte stoofpot hebt, moet je elke tien minuten wel even het vlees met saus overgieten.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>