Dag95: Zomer op kantoor

Het wordt zomer, het wordt warmer.

Maar wat dragen jullie nu op ‘t werk? Waar ligt de grens? Wat kan, en wat gaat erover?

Voor mij ligt de grens hier
rok, sandalen met blote tenen, T-shirt … geen probleem
Topje zonder mouwen … een randgeval (maar indien ja, dan toch enkel mits goede ontharing)
Slippers, topjes met spagettibandjes, mini-rok, hot pants, blote buik, diepe decolté’s … toch maar niet.

Voor mannen is ‘t nog moeilijker … op veel werken wordt een short niet geapprecieerd. Ik vind het echter wel kunnen, indien gewoon een binnenjob. Ik zou het echter wel vreemd vinden moest ik een afspraak hebben met een verkoper die in short komt aanzetten.

Erg voor de mannen, vind ik dan, maar laten we maar niet te veel compassie hebben met onze mannelijke medemens. Laten we gewoon content zijn met onze ‘blote benen

 

 

12 comments to Dag95: Zomer op kantoor

 • Ik vind dit een reuze interessante post, omdat ik de indruk heb dat er veel meningsverschil is. Toen ik zelf nog naar school ging was het duidelijk, ook toen ik op het werk begon. Ik werk op een school en iedere zomer (nu opnieuw) is er de grootste discussie : mogen leerlingen met supermini shortjes komen, laag uitgesneden decolté’s, blote buiken en de zogenaamde spaghettibandjes ? En ieder jaar is de conclusie : de leerkrachten bepalen zelf van kan. Heb je er moeite mee, dan laat je ze hun sportkleren aan doen. Geen kat die dat doet natuurlijk. (Want dan zijn ze een kwartier weg met zich om te kleden bij leraar X en weer anders bij leraar Y.) Maar goed, ik blijf het sterk vinden dat er blijkbaar geen gemeenschappelijke basis is hierover.
  Voor de leerlingen is het zo goed als onacceptabel dat er richtlijnen zouden zijn over kleren. Die nemen dat niet. Ik heb geen idee of de ouders de mening van hun kinderen volgen of het gewoon laten. Soms is er al eens een mannelijke collega die echt zegt ‘niet te weten waar te kijken’. Ik kan mij voorstellen dat het voor hen echt ongemakkelijk kan worden, want mannelijke collega’s worden dan weer extra in de gaten gehouden als het gaat over hun omgang met (jonge) vrouwen.
  Niet simpel dus !

  • Liesbeth

   Echt? Geen richtlijnen over de kledij? Ik heb altijd richtlijnen gehad, ook in het basisonderwijs. En waren die er niet geweest, dan zorgde ons mama wel voor de richtlijnen.
   Kleuter – lager: tshirt met mouwen (geen topjes / spaghettibandjes), en vaste schoenen (dus bandje rond de enkel)

   Middelbaar: rok/short tot op of net boven de knie, geen blote buiken, geen blote ruggen, geen spaghettibandjes, geen te diepe decolleté (maar wat is te diep), geen te lange oorbellen (ze stonden met de centimeter naast ons), geen piercings en geen slippers. Bij niet naleving: oorbellen ed uitdoen, lange vormeloze oude roze tshirt dragen.

   Ik heb verschillende keren grote ogen getrokken in het hoger onderwijs, hoe sommige studenten zich soms durven vertonen in de les. Ik ben dus heel blij met de richtlijnen die we kregen in het middelbaar. En ik vind absoluut dat er richtlijnen mogen zijn op school/kantoor.

 • Liesbeth

  Uw grens is ook mijn grens, behalve de blote tenen dan, maar das een persoonlijke issue met blote tenen. Oh, en ik durf wel een decolleté te dragen, maar die blijft volgens mij binnen de normen.

 • bij ons lopen er vooral mannen rond, en de vrouwen die er rondlopen hebben allemaal binnendienst, enkel ik heb buitendienst. Dus voor mij geen spaghettibandjes, blote buiken etc maar er durft bij ons al een keer een dame zich kleden als een meisje.. NOT DONE
  De mannen, lelijke broeken, hemden met korte mouwen, de techniekers als eens een lange short in de zomer…

 • @silmarven: mannen die zich goed kunnen kleden, dat blijft een schaars ras hé

 • Hihi, ik heb 1 van die zeldzame mannen die zich goed kunnen kleden. Hij kiest al zijn kleren zelf en het is altijd goed! Als het echt heel warm is, draagt hij een deftige korte broek tot aan zijn knieën; hij zit heel de dag op de bureau.
  Bij ons in ‘t middelbaar stonden ze ook met een meetlat naast je rok; 5 cm boven de knieën was het maximum, anders werd je naar huis gestuurd + nota in agenda. Dat stond zo in het schoolreglement. De prefecte (van ‘t secretariaat) was daarin heel streng. In mijn herinnering is er niemand ooit betrapt op te kort; we hadden veel te grote schrik van de prefecte; het was muisstil in de klas toen ze kwam meten.
  In ‘t lager mochten we zelfs niet zonder kousen naar school!

 • @Liesbeth: ah ja, maar ik heb feitelijk geen decolleté (daarmee dat ik het ook niet kan spellen

 • Wat is er mis met spaghettibandjes? Ik heb heel ‘deftige’ topjes en kleedjes met spaghettibandjes die ik zonder problemen draag om te werken. Misschien moet ik er bij vermelden dat ik geen enorme boezem heb en dat de mannen al goed zouden moeten zoeken voor ze niet meer weten waar te kijken :-).

 • @LIDD: ik vind zelfs T-shirts zonder mouwen al op ‘t randje, maar om op uw vraag te antwoorden. Wat is er mis mee …. ten eerste zie je dan altijd BH bandjes, en dat vind ik maar niets en ten tweede is het nog bloter dan T-shirts zonder mouwen.

 • Interessant om te lezen. Ik draag bijna altijd topjes met spaghettibandjes als het warm is, anders hou ik het echt niet uit. Blote buiken, mini-rokjes en mini-shortjes vind ik ook maar niets, maar het kan mij anderzijds ook weinig schelen hoe anderen buitenkomen. Ik heb ook op een school zonder kledingrichtlijnen gezeten, en misschien vond ik het er zelf soms wel over hoe anderen zich vertoonden, maar zo preuts om te zeggen ‘dat kan echt niet’, was / ben ik niet. Iedereen bepaalt zelf hoe hij/zij wil gezien worden. En voor jonge kinderen zijn het de ouders die daarover iets mogen te zeggen hebben, vind ik, maar niet de school.

 • @Kelly: het kan me ook niet veel schelen wat anderen dragen, ik denk dat ik voor mezelf strenger ben dan voor anderen

 • Anaïs

  Ik zat op een school zonder veel regels omtrent kledij en eigenlijk heb ik weinig dingen gezien die echt niet konden. Ikzelf was zo een meisje met baggy-pants enzo, dus te kort en te spannend zullen ze niet gezien hebben bij mij!
  Op het werk zijn er ook niet echt regels, maar ik werk met licht mentaal verstandelijken, die af en toe eens losse handjes hebben, dus mijn kledij is daar naar aangepast. bvb Tricot wikkelkleedjes die ik thuis draag hebben soms wel redelijk veel decolté, op het werk draag ik daar een topje onder.
  Iedereen kan toch zelf uitmaken wat gepast is voor zijn of haar werk. En voor kinderen vind ik dat ouders zeker een duidelijke grens mogen uitzetten. Gelukkig heb ik twee jongens en zal ik mij hopelijk nooit zorgen moeten maken over te diepe decolté’s!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>